Učenici su naše škole primili na početku školske godine od vjeroučitelijce Bibliju za djecu kao dar kardinala Puljića nižim razredima povodom Godine Riječi Božje. Oduševljeni i iznenađeni ovom lijepom i vrijednom knjigom prihvatili su poticaj vjeroučiteljice te izradili „Svoje Biblije“ u koje stavljaju oslikane i prepričane biblijske priče koje su pročitali. Mnogi su od njih inicijatori čitanja Biblije za djecu u obitelji. Ovakav interes za čitanje Biblije potaknuo je vjeroučiteljice da s Upravom škole i učenicima svih razreda organiziraju Tjedan Riječi Božje koji se održao od 24. do 29. siječnja 2021. u prostorijama škole u Gojevićima i Fojnici. Bila je to prilika obnoviti znanje, bolje upoznati i zainteresirati se za Bibliju – Riječ Božju.

Učenici su sa svojim vjeroučiteljicama pripremili prikladni pano na kojem su se mogle pročitati osnovne informacije i zanimljivosti o Bibliji. Izložene su i razne Biblije te učenici mogu vidjeti i prelistati razna izdanja Biblija. Također mogu pročitati koji su to svjetski poznati slikari, kipari, glazbenici, režiseri... stvarali veličanstvena djela nadahnuta biblijskom tematikom ili biblijskim likovima. Ponuđeni su također i razni biblijski citati kao motivirajuće poruke za dan.

Vjeroučiteljice (Marina, Sanja i s. Anica) su se trudile kroz tjedan na razne načine s učenicima obrađivati biblijske teme. Tako su učenici nižih razreda izvlačili jednu priču iz Biblije za djecu koju su oslikali i prepričavali drugima te tako obogatiti „Svoju Bibliju“ ručno izrađenu. Neki su gledali biblijske priče prikazane kroz crtani film, film ili mjuzikl. Šesti i sedmi razredi su sudjelovali u pripremi panoa i predstavljanju pojedinih biblijskih likova. Osmi i deveti razredi su učili čitati i moliti nad Riječju Božjom kroz metodu Lectio divina. Deveti razred je u Gojevićima čitao drugom razredu biblijske priče o Davidu iz Biblije za djecu. Bio je to bogat tjedan druženja s Riječju Božjom barem u školi, a nadamo se da će se nastaviti i kod kuće.

Sveti Jeronim je rekao Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista. U ovoj godini Riječi Božje koja se slavi u Crkvi u Bosni pružena nam je prilika pitati se koliko uistinu poznajem Pisma (Bibliju) i koliko poznajem Isusa Krista. Neka i Biblija za djecu bude prilika za proširiti znanje.

s. Anica Markelić

  fotografije 

O ovim prekrasnim aktivnostima može se pročitati i u „Katoličkom tjedniku“ na sljedećoj link poveznici:

https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot-obicaji/interes-ucenika-koji-prave-svoju-bibliju-iznjedrio-je-skolski-tjedan-rijeci-bozje/19000