U skromnijim uvjetima, ali jednako elegantni ponosno obilježili

Svjetski dan kravate i ove godine

I ove godine, jednoga ponedjeljka, točnije 19. listopada, učenici u našoj školi su osjetiti poseban ponos što pripadaju narodu po čijem ukrasnom i modnom odjevnom artiklu nas danas prepoznaju i cijene po cijelom svijetu.

Budući da ove godine za dobro svih nas, radimo uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera, Dan kravate su uz mentorstvo nastavnice Željane Šimić obilježili na satu Hrvatskoga jezika učenici VIII.1.

Izradili su prigodan pano te se podsjetili na brojne zanimljivosti o kravati (odakle potječe naziv kravata, koje godine je nastala i tko ju je prvi donio u Englesku, zašto se baš 18. listopada obilježava Dan kravate...). Pogledali su i kratak video kako se Dan kravate obilježava u svijetu i kod nas.

Učenik Antonio Šimunić pokazao je kako se kravata veže, naglašavajući da ju je moguće vezati na oko 80 načina. U radionici su sudjelovale i učenice IX.1 razreda koje su od papira i vrpce izradile kravate.

Zaključili smo kako možemo biti i trebamo trajno biti ponosni na činjenicu da je kravata izvorni hrvatski proizvod, da je ona dio našeg kulturnog i povijesnog naslijeđa, da dolazi od riječi Croata (Hrvat) i da tu činjenicu ne spori nitko na svijetu.

Učenicima je u videu posebno zanimljivo bilo vidjeti kako je 18. listopada 2003. godine izvedena instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene u Puli. Tom najvećom kravatom na svijetu simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi. Instalacija Kravata oko Arene postala je svjetski spektakl, i vidjelo ju je više od milijardu ljudi.