Mjesec hrvatske knjige u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići – Fojnica

“Razlistaj se!” moto je ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige i svi su sudionici bili pozvani da svoje programe posvete planetu Zemlji, u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Obilježavanju ove nacionalne manifestacije pridružili su se brojni sudionici diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine pa tako i naša mala škola. Učenici su tijekom jednog mjeseca, od 15. listopada do 15. studenoga, pod vodstvom mentorica nastavnica Lucije Bošnjak i Irene Čohadžić te knjižničarke Marije Stanić, osmislili i realizirali bogat program u kojem su povezali umjetnost s ekologijom, razvijali svijest o važnosti hrvatske riječi i čitanja knjiga kao i očuvanja našeg planeta Zemlje.

S obzirom da je moto „Razlistaj se!“, naši su se učenici odmah dosjetili nacrtati razlistanu knjigu. Kako knjigu želimo približiti djeci i dječjem svijetu, na ilustraciji je prikazan dječak koji drži ogromnu knjigu iz koje su počeli izlaziti likovi iz bajki kao što je Crvenkapica, Pinocchio, Petar Pan..., a dječak začuđeno gleda u taj fantastični svijet knjiga.

U holu škole naše drvce, koje inače mijenja svoje ruho sukladno godišnjim dobima, ukrašeno je jesenskim listovima s poučnim životnim porukama iz književnih djela, a na cvijeću su knjižice koje su okićene i služe kao prijedlozi našim učenicima koju knjigu posuditi iz školske knjižnice i pročitati. Likovni uratci jeseni s prozorčićem ukazuju da je svaka knjiga novi otvoreni prozor u svijet bogatih spoznaja i otkrića. Kako se listaju knjige, tako se čitajući, lista i sam čovjek. Svaka misao, riječ, dan nova je stranica života.

Manifestacija je završena čitanjem bajki našim najmlađim učenicima.

I upravo bismo ovim putem poručili isto što smo prezentirali i našoj maloj publici, a namijenjeno je ne samo djeci, nego i roditeljima, bakama, djedovima...

Svaki dan odvojite 10 minuta i s dušom pročitajte priču, neka se dijete nasloni na vas dok čitate jer knjiga nas zbližava i djeluje terapeutski. Birajte moralne priče koje će biti alat u odgoju. To nije gubljenje vremena, uštedjet ćete vrijeme za prodiku koja vjerojatno neće imati efekta. Što radi književnost, ona priča. Ne govorimo direktno djetetu, već imamo glavnoga junaka u priči koji nije nešto uradio pa je imao ili kaznu ili je nešto naučio, po uzoru na njega će dijete postati bolja osoba. Ljepše je i bolje nego da upiremo prstom u njega i držimo strašnu roditeljsku prodiku.

Čitajte Pinocchia, Maloga Princa, Petra Pana, Pipi Dugu Čarapu... Djeca vjeruju bajkama i vjeruju pričama jer su neodvojive od onoga što svakodnevno radimo. I na kraju, koji citat s našega razlistanoga stabla u bojama jeseni:

„Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će riječi izgubiti ljepotu.“ M.Gavran

„Kad si sretan, i sunce za tobom žuri.“ I.B.Mažuranić

„Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo.“ A. De Saint Exupery

  fotografije