„72 sata bez kompromisa“ realizirana i u našoj školi

Ove godine, unatoč i uprkos situaciji pandemije virusa s kojim se još uvijek navikavamo živjeti, od 1. do 3. listopada odlučili smo okupiti volontere iz područne škole i volontere koji su ujedno i članovi Ekološke sekcije iz centralne škole i početi s pandemijom dobrote.

Tako su svoje slobodno vrijeme nesebično poklonili volontiranju čisteći prostore oko školskih zgrada, i restauraciji starih školskih klupa i stolica. Očistili su od otpada naše puteve do škole i oko škole i učinili ga mnogo ljepšim i ugodnijim za oči, misli i korake svojih prijatelja, naših školaraca.

Stare školske klupe i stolice koje su nebrojeno godina u centralnoj školi u Gojevićima jednom su davno vrsni stolari napravili zamišljajući kako će đaci iz tih klupa učiti slova i brojeve, slušati priče, smijati se i igrati, a već dugo godina postale su zaboravljene i zanemarene. Klupe i stolice su restauracijom, slikanjem i bojanjem pretvorene u prava umjetnička djela koja će i dalje okupljati djecu i poslužiti za odmor, šale, priče, lutkarske predstave, književne kutke, inspiracija za brojne druge ideje... i uljepšati školski prostor.

Naši su se učenici svojim volonterskim radom obogatili za nove spoznaje. Razvijali su ekološku svijest o važnosti očuvanja prirode i okruženja, a i spoznali kako se stare stvari (kao što su stare školske klupe i stolice) lako mogu obnoviti i uljepšati čime se šalje poruka da trebamo znati sačuvati što je nekada netko vrijedno izradio nadajući se da će i novije generacije isto to cijeniti, čuvati i koristiti. Oslikavali su se motivi cvijeća, životinja, prirode potaknuti idejom da na taj način obilježimo i blagdan Svetoga Franje koji je zaštitnik ekologije i prijatelj Božjih stvorenja. Naši su se učenici kreativno izrazili i raznim neobičnim geometrijskim oblicima i šarenim bojama.

Ova svjetska akcija „72 sata bez kompromisa“ svima je dobro poznata i hvale vrijedna, a kod nas se provodi pod vodstvom i inicijativom Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ I ove su godine podržali našu želju za sudjelovanjem i za užinu nam poslali jabuke i domaće voćne sokove od jabuka na čemu smo im jako zahvalni. A budući da se u listopadu obilježava i Svjetski dan jabuka, učiteljica Anita Markanović je sve učenike u područnoj školi počastila upravo jabukom, malom zdravom užinom.

Također posebnu zahvalu upućujemo trgovini „Elektrovod d.o.o.“ Fojnica koji su srdačno podržali ovu vrijednu akciju donirajući nam boje i lakove.

Zajedno s učenicima, volontirali su i nastavnica likovne kulture Irena Čohadžić, učiteljica Anita Markanović, nastavnica kemije Lucija Bošnjak koja je ujedno i voditeljica Ekološke sekcije, i pedagogica Nina Bošnjak. Svojom su podrškom usmjeravali dječji rad, a najveće postignuće je što su učenici umjesto pred ekranima, uz smijeh, dobro raspoloženje, timski rad proveli sate volontirajući i nisu željeli krenuti svojim kućama. Uz obećanje da nas čeka još starih klupa i stolica koje čekaju novi sjaj i pokrete kistom i bojama dječjeg stvaralaštva, složili smo se da opet uskoro organiziramo ovakvu kreativnu aktivnost. Naravno, pridržavanjem epidemioloških uputa, do jačeg imuniteta dobrotom i pozitivom.

 fotografije 

Članak o nama