Realizacija projekta  Volonterske akcije za mlade Vrhbosanske nadbiskupije u 2019. godini – „Etno škola“

Nedaleko od matične škole u Gojevićima u selu Otigošću nalazi se zaboravljena područna škola. U njoj se ne održava nastava, a ideja je očistiti i osposobiti ovu školu za korištenje.

Prostor područne škole ne koristi se duži niz godina, pa je zapušten i neuvjetan. Ideja je da se postojeći prostor očisti, obnovi i osposobi za rad i korištenje za terensku nastavu, izvaučioničnu nastavu, jednodnevne i višednevne izlete. Prostorije će također moći koristiti i mještani ovoga sela kao i okolnih sela za kulturne i društvene manifestacije, kao i druge zainteresirane škole i ustanove. Također planiramo u narednom periodu organizirati radionice u kojima bismo učili o našim običajima, tradiciji, baštini koja je odraz kulture i bogatstva našeg kraja.

I tako su tijekom listopada započeti radovi. Učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići – Fojnica sudjelovali su u realizaciji projekta  VOLONTERSKE AKCIJE ZA MLADE VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE U 2019. godini – ETNO ŠKOLA.

U realizaciji su sudjelovali učenici sa svojim voditeljima:

I.1 učiteljica Dajana Oroz i 6 učenika, I.2 i V.2 učiteljica Anita Markanović i 14 učenika, II.2 učiteljica, Irena Barišić i 12 učenika, III.2 učiteljica Tatjana Božić i 12 učenika, IV.2 učiteljica Vedrana Puljić i 12 učenika, II.2 i III.2 učitelj Viktor Knežević i 9 učenika, VI.2 učiteljica Dejana Krsmanović i 4 učenika,

VII.2 učitelj Zdenko Miličević i 7 učenika, VIII.2 i IX.2 učiteljica Angela Biberdžić i 20 učenika.

Sudjelovali su i Snježana Dandić kao vanjski suradnik, te Marija Stanić, Irena Čohadžić, Robert Babić, mještani Fojnice i sela Otigošća.

Ukupno je sudjelovalo 106 učenika i 20 odraslih osoba.

Učenici su bili podijeljeni u skupine po potrebi izvođenja radova. Stariji učenici su gletovali, krečili, ribali, lijepili lajsne, itd., dok su mlađi učenici radili na „finijim“ radovima tj. farbali ukrasne lončarice, sadili cvijeće, ukrašavali prostorije.

Bilo je ovo prekrasnih 30 dana gdje se na Otigošću, selu u kojem ima malo djece čuo smijeh i pjesma naše dječice. Svako dijete je dalo svoj doprinos u pravljenju naše „Etno škole“, a radovi se nastavljaju čim dočekamo toplije vrijeme.

 fotografije