I ove godine je naša mala škola OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići-Fojnica počela s pripremama za Ekološki kviz „Lijepa naša“ 2020. Uvijek  je to zanimljivo putovanje nas malih ekologa jer je to dio nastavnih aktivnosti gdje uspijemo pobjeći od teorije. Istina, treba se pripremiti i za pismeni i usmeni dio na kvizu, ali prezentacija i istraživački dio je ono što ovo natjecanje čini posebnim.

Ove 2019./2020. nismo još znali mjesto održavanja kviza, ali odabrali smo temu i vrijedno počeli raditi. Nisam rekla da je tema jako zanimljiva.

Naše fotografije će vam to pokazati.

U rujnu, na  prvom sastanku ekološke sekcije napravili smo plan. Najprije smo izrađivali ukrase za bor za predstojeće blagdane, reciklirajući papir i stare CD-ove. Bor koji smo dobili na poklon smo okitili u holu škole, a nakon blagdana ga posadili u dvorištu škole, gdje će nas uvijek sjećati na te dane druženja, izrade ukrasa... Sljedeći korak bio je izrada nekog odjevnog predmeta od džinsa. Uglavnom džinsa plave boje, boje koja će predstaviti sve vode našeg kraja. Kao što fotografije prikazuju kao tehniku smo koristili „patchwork“, dakle iz malih dijelova kvadratića ćemo napraviti odijevni predmet, suknju. Na svakom tom malom djeliću se nalazi biljka ili životinja koja obitava u našim krajevima. Izradili smo i platnenu vrećicu kao naglasak na uporabu iste u svakodnevnoj kupovini  kao zamjenu za plastične vrećice. Sve se činilo idealno, i istraživanje o biljnim i životinjskim vrstama, i praktični rad... Sve smo završili u planiranom roku. Ostale su samo pripreme za pismeni i usmeni dio.

U ožujku je došlo do zaustavljanja nastave pa je tako stopiran i naš mali projekt. Razlog: covid pandemija. Pandemija koronavirusa koja je sve zaustavila, ne samo nastavu. Utjeha nam je bila da imamo gotov proizvod koji će svakako poslužiti promociji našeg grada, kao i naš bor koji će vječno ostati zasađen našim rukama. Na kasi prodavaonice će se bar poneka osoba okrenuti za našom vrećicom i macom u cvijeću... Ali moramo priznati da smo tužni što nismo uspjeli do kraja realizirati početnu ideju. Ono najvažnije je da smo uspjeli sačuvati zdravlje. No, našoj školi je projekat bio potreban. I flora i fauna su u ovom užurbanom načinu života zaboravljeni. Mislimo da bi naše poruke odjeknule daleko. Korona je prekinula još jednu divnu priču. Nadamo se da će je ispričati genaracije koje dolaze.

Lucija Bošnjak, voditeljica Ekološke sekcije