U Fojnici dana 11.10. održana je manifestacija Dani kruha i Fojnička trpeza u zajedničkoj organizaciji osnovne škole Ivan Goran Kovačić i udruženja Alterural.
Manifestacija je održana na prostoru gradske Zelene tržnice. Uz predivan sunčani dan i dobro raspoloženje organizatora i posjetitelja.
Učenici i vijeće roditelja su pripremili razne krušne poslastice i slane i slatke. Ujedno jedan dio štandova je bio izložbenog karaktera bilo starina bilo krušnih proizvoda koje su učenici pripremili.
Drugi dio štandova bili su eko proizvođači iz Vareša, Kreševa i Fojnice. Brojni posjetitelji mogli su kušati njihove mliječne proizvode a ujedno i kupiti. Bilo je tu i eko sakupljača prirodnih plodova te pripravaka od raznih šumskih i planinskih biljaka.
Učenici prvih odjela su pripremili recitatorski program, gostovala su i KUD „1001 Noć“ i KPD „ Matija Gubec“, koji su svojim plesnim točkama uveličali događaj.
Ono što je privlačilo pozornost jest stol sa starim jelima kao pura, maglice, kiflice, rendača, keške, halva i još mnogo drugih jela koja su pripremili roditelji. A još bolje što se to sve moglo kušati i bilo je u dovoljnim količinama za nazočne i sve posjetitelje. Također vrhunski specijalitet je bio i vojnički grah koji su spravile OS BiH u dogovoru sa Alterural udruženjem.
Nakon službenog programa nastavljeno je druženje uz narodna kola i kušanje pripremljene hrane.
Ono što je još specifično bilo jest palačinci sa domaćim marmeladama koje su pravile učiteljice Anita Markanović i Lucija Bošnjak, koje su ispekle rekordnih 263 palačinke.
Dio programa je bilo i takmičenje za najbolji bestilj, a prigodne nagrade je pripremila Danijela Bošnjak ispred udruženja Alterural.
Time je i ove godine završena manifestacija Dani kruha i fojnička trpeza.

Napisao: Zdenko Miličević