Akcija  „72 sata bez kompromisa“ je međunarodni volonterski projekt koji je 1995. godine pokrenut u Njemačkoj. U Bosni i Hercegovini je pet puta realiziran. Učenici naše škole su osmislili aktivnosti, a  njihov volonterski plan u potpunosti je prihvatio i svestrano podržao Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ iz Sarajeva.

Od 28. do 30. rujna u Fojnici i Gojevićima volontirali su učenici prvog i drugog razreda s učiteljicom Dajanom Oroz te učenici četvrtog, petog i šestog razreda s učiteljicom Anitom Markanović i učiteljem Zdenkom Miličevićem.

Snažne poruke su poslali  i ove godine svojoj Fojnici ekološkim aktivnostima čišćenja školskog dvorišta i dvorišta okolnih zgrada te oslikavanjem školskih dvorišta.

Ove godine njihov uradak neće isprati prva kiša, a oni se nadaju kako će vesele slike iz dvorišta potaknuti odrasle u zajednici na razmišljanje o tome kako mogu malim koracima doći do velikog cilja.

Djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih su svakodnevno pratili aktivnosti učenika i dijelili s njima radost darivanja slobodnog vremena zajednici. Na svojoj službenoj stranici su između ostalog napisali: „Središnji događaj trećeg dana akcije u NCM-u u Sarajevu, bilo je svečano zahvalno misno slavlje s početkom u 11 sati, kojeg je u kapelici Sv. Ivana Pavla II. uz asistenciju bogoslova Stipice Lešića, predvodio ravnatelj vlč. Šimo Maršić. I onako svečani događaj, uljepšao je i dolazak 35 učenika iz Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Fojnica – Gojevići koji su, kao i ostali volonteri, ovu akciju proveli u službi činjenja dobra.“