Učenici devetih razreda naše škole su u pratnji svojih razrednika od 14. – 17. rujna 2018. g. realizirali svoju ekskurziju u Hrvatsku.

Unutar toga, prvi dan učenici su imali prigodu uzivati u razgledavanju nacionalnog parka “Plitvička jezera” koji okružuje prelijep prirodni ambijent.

 Iste večeri uspješno su stigli na otok Krk (Omišalj) gdje im se nalazio hotelski smještaj. Bogati terenski sadržaji narednih dana učinili su ovu nastavu (ekskurziju) iznimno zanimljivom i zabavnom. Naime, drugoga dana izvršen je kraći terenski eskurs na otočić Košljun gdje je uz stručnog vodiča posjećena etnografska zbirka u franjevačkom samostanu u čijem sklopu se nalazi i kopija bašćanske ploče.

Dodatnu dinamiku i zabavu stvorila je posjeta akvatoriju u Crikvenici koji raspolaže sa 150 vrsta tropskih i jadranskih riba.

Naši učenici su trećega dana imali prigodu uživati u čarima prelijepe Opatije, pored čega su posjetili i grad Rijeku, te Trsat u kojem su sa tamošnjim franjevcima obilazili Svetište Majke Božje Trsatske. Posljednji, četvrti dan ekskurzije realiziran je u Zagrebu, uz kvalitetnog vodiča, prilikom čega su posjećene glavne znamenitosti grada kao što su: Kaptol, katedrala, Kamenita vrata, Gornji grad, crkva sv. Marka, kula Lotršćak, Jelačićev trg, Ilica itd. Učenici su se također zabavili posjetom ZOO vrta u maksimirskom parku.

Nakon toga, uslijedio je povratak kući u Fojnicu koji je prošao u najboljem redu.

Napisao voditelj ekskurzije

Marjan Drmač