Ur.broj: 277-01/20
Datum: 17.11.2020. godine

Na osnovu članka 57. Zakona o osnovnom školstvu KSB-a ( ''Sl. novine KSB'', broj: 11/01,
17/04 ), članka 3. Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Kantonu
Središnja Bosna („Sl novine KSB“, broj: 7/19, članka 3.,4. Pravilnika o postupku prijema u
radni odnos u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”, članka 4 Kolektivnog ugovora za
djelatnost osnovnog školstva u Kantonu Središnja Bosna (Službene novine 9/20), Suglasnosti
Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa KSB-a broj: 01-11.7-1986/20, Osnovna
škola “ Ivan Goran Kovačić” Gojevići – Fojnica, raspisuje:
NATJEČAJ
za popunu upražnjenog radnog mjesta

1. Spremačica, 1 izvršitelj na neodređeno vrijeme, mjesto rada područna škola u Fojnici

Tekst natječaja

 

„72 sata bez kompromisa“ realizirana i u našoj školi

Ove godine, unatoč i uprkos situaciji pandemije virusa s kojim se još uvijek navikavamo živjeti, od 1. do 3. listopada odlučili smo okupiti volontere iz područne škole i volontere koji su ujedno i članovi Ekološke sekcije iz centralne škole i početi s pandemijom dobrote.

Tako su svoje slobodno vrijeme nesebično poklonili volontiranju čisteći prostore oko školskih zgrada, i restauraciji starih školskih klupa i stolica. Očistili su od otpada naše puteve do škole i oko škole i učinili ga mnogo ljepšim i ugodnijim za oči, misli i korake svojih prijatelja, naših školaraca.

Stare školske klupe i stolice koje su nebrojeno godina u centralnoj školi u Gojevićima jednom su davno vrsni stolari napravili zamišljajući kako će đaci iz tih klupa učiti slova i brojeve, slušati priče, smijati se i igrati, a već dugo godina postale su zaboravljene i zanemarene. Klupe i stolice su restauracijom, slikanjem i bojanjem pretvorene u prava umjetnička djela koja će i dalje okupljati djecu i poslužiti za odmor, šale, priče, lutkarske predstave, književne kutke, inspiracija za brojne druge ideje... i uljepšati školski prostor.

Naši su se učenici svojim volonterskim radom obogatili za nove spoznaje. Razvijali su ekološku svijest o važnosti očuvanja prirode i okruženja, a i spoznali kako se stare stvari (kao što su stare školske klupe i stolice) lako mogu obnoviti i uljepšati čime se šalje poruka da trebamo znati sačuvati što je nekada netko vrijedno izradio nadajući se da će i novije generacije isto to cijeniti, čuvati i koristiti. Oslikavali su se motivi cvijeća, životinja, prirode potaknuti idejom da na taj način obilježimo i blagdan Svetoga Franje koji je zaštitnik ekologije i prijatelj Božjih stvorenja. Naši su se učenici kreativno izrazili i raznim neobičnim geometrijskim oblicima i šarenim bojama.

Ova svjetska akcija „72 sata bez kompromisa“ svima je dobro poznata i hvale vrijedna, a kod nas se provodi pod vodstvom i inicijativom Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ I ove su godine podržali našu želju za sudjelovanjem i za užinu nam poslali jabuke i domaće voćne sokove od jabuka na čemu smo im jako zahvalni. A budući da se u listopadu obilježava i Svjetski dan jabuka, učiteljica Anita Markanović je sve učenike u područnoj školi počastila upravo jabukom, malom zdravom užinom.

Također posebnu zahvalu upućujemo trgovini „Elektrovod d.o.o.“ Fojnica koji su srdačno podržali ovu vrijednu akciju donirajući nam boje i lakove.

Zajedno s učenicima, volontirali su i nastavnica likovne kulture Irena Čohadžić, učiteljica Anita Markanović, nastavnica kemije Lucija Bošnjak koja je ujedno i voditeljica Ekološke sekcije, i pedagogica Nina Bošnjak. Svojom su podrškom usmjeravali dječji rad, a najveće postignuće je što su učenici umjesto pred ekranima, uz smijeh, dobro raspoloženje, timski rad proveli sate volontirajući i nisu željeli krenuti svojim kućama. Uz obećanje da nas čeka još starih klupa i stolica koje čekaju novi sjaj i pokrete kistom i bojama dječjeg stvaralaštva, složili smo se da opet uskoro organiziramo ovakvu kreativnu aktivnost. Naravno, pridržavanjem epidemioloških uputa, do jačeg imuniteta dobrotom i pozitivom.

 fotografije 

Članak o nama

Edukacija djelatnika za izvođenje nastave na daljinu

Od 24. do 27. kolovoza 2020. godine, u prostorijama Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” Gojevići - Fojnica u Gojevićima, održana je edukacija djelatnika za izvođenje nastave na daljinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Postupajući prema dopisu Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa KSB-a, ravnateljica škole Mirjana Golub je imenovala u dvočlani tim edukatora Anitu Markanović i Slavicu Miletić.

Edukaciji su nazočili svi učitelji i stručni suradnici podijeljeni u dvije skupine. Svaka skupina je aktivno sudjelovala u radu, a nakon svakog dijela edukacije pojedinačno su komentirali prezentirano na evaluacijskim listićima.

S obzirom na to da je u školi uspješno realizirana nastava na daljinu u periodu od ožujka do lipnja 2020. godine, ova edukacija je imala cilj osposobljavanje za unaprijeđeno korištenje Googleove platforme G Suite for Education za koju je škola dobila akreditaciju. 

Stoga se možemo pohvaliti kako naša škola ne samo da prati trendove, nego je i korak ispred ostalih škola kada je u pitanju online nastava, a dokaz tome je upravo činjenica da smo među prvima dobili akreditaciju za Google učionicu. Najzaslužnija za uspjehe naše škole u "online svijetu" je naša nastavnica Slavica Miletić.

G Suite for Education daje pristup Google učionici koja dobro integrira sve ostale Googleove besplatne digitalne alate. 

Obrađene su teme:

 1.  Što je G Suite for Education?
  - Prijava s PC uređaja
  - Google-ove aplikacije
  - Školska platforma - organizacijske jedinice
  - Administratori grupa
  - Prijava s mobilnog telefona
 2. Što je Google učionica?
  -  O korisničkim računima Učionice
  -  Upute za korištenje Google učionice unutar G Suite paketa usluga
      - Prijava u Google učionicu:
      - Virtualni razred
      - Kreiranje novog razreda
      - Upisivanje učenika
      - Upisivanje nastavnika
      - Naslovnica / Školska zadaća / Osobe / Ocjene 
  -  Postavljanje Google učionice na mobilni telefon
 3.  Kako izraditi zadatak u Google učionici?
  - Praćenje zadatka
  - Pojedinačno praćenje urađenog zadatka
  - Izrada i pregledavanje urađenog preko mobilnog telefona
  - Alati za dodavanje sadržaja zadaći
  - Izrada zadatka
  - Izrada obrasca (kviza)
  - Mogućnost izrade pitanja
  - Postavke obrasca
  - Google Meet
  - Kako zakazati sastanak?
  - Alati koji se još mogu koristiti u učenju na daljinu

Polaznici edukacije su uglavnom imali dobro znanje prije edukacije, a posebno zanimanje su pokazali za konkretne primjere iz prakse učiteljice Anite Markanović realizirane u prvom i petom razredu prošle školske godine.

Gojevići, 27. kolovoza 2020. godine

 

 

Školska 2019./2020. godina imala je svoj specifičan kraj.

Kako se dosta toga toga planiranog nije moglo uraditi, tako i sam kraj školske godine nije bio po planu. Posebno su tu tužnu situaciju osjetili učenici završnih odjela. Učenici devetih razreda nisu mogli organizirati prigodno druženje povodom rastanka sa svojim prijateljima, nisu imali svečanu dodjelu diploma kako su to ranije radili. Ipak nisu zaboravljeni. Njihov trud i uspjeh se prepoznaje i u teškim situacijama i vremenima. Tako je i ove godine naš načelnik Sabahudin Klisura, na nešto drugačiji način, ali jednako svečano i lijepo, pohvalio i nagradio učenike generacije osnovnih škola u općini Fojnica. Načelnik je upriličio prijem u svom kabinetu za najbolje učenike, njihove razrednike, pedagoge i ravnatelje. Nesebično je odvojio vrijeme za našu djecu, svakome dao priliku da kaže svoje planove za dalje, da si međusobno čestitaju i druže.

Uz sokić i ugodno druženje učenicima su se obratili i ravnatelji škola, koji su uputili čestitke i dobre savjete za dalje, a načelnik je uručio novčane nagrade.

Najbolji učenici OŠ „I.G.K.“ Gojevići - Fojnica su: Lana Čuturić, Anto Oroz, Vlatka Oroz i Ana Knežević. Poslije zajedničkog fotografiranja uputili su se svojim domovima i ponosnim roditeljima.

fotografije

I ove godine je naša mala škola OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići-Fojnica počela s pripremama za Ekološki kviz „Lijepa naša“ 2020. Uvijek  je to zanimljivo putovanje nas malih ekologa jer je to dio nastavnih aktivnosti gdje uspijemo pobjeći od teorije. Istina, treba se pripremiti i za pismeni i usmeni dio na kvizu, ali prezentacija i istraživački dio je ono što ovo natjecanje čini posebnim.

Ove 2019./2020. nismo još znali mjesto održavanja kviza, ali odabrali smo temu i vrijedno počeli raditi. Nisam rekla da je tema jako zanimljiva.

Naše fotografije će vam to pokazati.

U rujnu, na  prvom sastanku ekološke sekcije napravili smo plan. Najprije smo izrađivali ukrase za bor za predstojeće blagdane, reciklirajući papir i stare CD-ove. Bor koji smo dobili na poklon smo okitili u holu škole, a nakon blagdana ga posadili u dvorištu škole, gdje će nas uvijek sjećati na te dane druženja, izrade ukrasa... Sljedeći korak bio je izrada nekog odjevnog predmeta od džinsa. Uglavnom džinsa plave boje, boje koja će predstaviti sve vode našeg kraja. Kao što fotografije prikazuju kao tehniku smo koristili „patchwork“, dakle iz malih dijelova kvadratića ćemo napraviti odijevni predmet, suknju. Na svakom tom malom djeliću se nalazi biljka ili životinja koja obitava u našim krajevima. Izradili smo i platnenu vrećicu kao naglasak na uporabu iste u svakodnevnoj kupovini  kao zamjenu za plastične vrećice. Sve se činilo idealno, i istraživanje o biljnim i životinjskim vrstama, i praktični rad... Sve smo završili u planiranom roku. Ostale su samo pripreme za pismeni i usmeni dio.

U ožujku je došlo do zaustavljanja nastave pa je tako stopiran i naš mali projekt. Razlog: covid pandemija. Pandemija koronavirusa koja je sve zaustavila, ne samo nastavu. Utjeha nam je bila da imamo gotov proizvod koji će svakako poslužiti promociji našeg grada, kao i naš bor koji će vječno ostati zasađen našim rukama. Na kasi prodavaonice će se bar poneka osoba okrenuti za našom vrećicom i macom u cvijeću... Ali moramo priznati da smo tužni što nismo uspjeli do kraja realizirati početnu ideju. Ono najvažnije je da smo uspjeli sačuvati zdravlje. No, našoj školi je projekat bio potreban. I flora i fauna su u ovom užurbanom načinu života zaboravljeni. Mislimo da bi naše poruke odjeknule daleko. Korona je prekinula još jednu divnu priču. Nadamo se da će je ispričati genaracije koje dolaze.

Lucija Bošnjak, voditeljica Ekološke sekcije